26. EGYETEMI NYELVÉSZETI NAPOK 2018, Újvidék

                                                                                                     FELHÍVÁS

Az újvidéki Magyar Nyelv és Irodalom Tanszék                

 

NYELVEK MEZSGYÉJÉN

A KÉT- ÉS TÖBBNYELVŰSÉG INTERDISZCIPLINÁRIS MEGKÖZELÍTÉSE

címmel nemzetközi tudományos konferenciát szervez.

Helyszín: Bölcsészettudományi Kar, Újvidék

Időpont: 2018. november 6.

A konferencia célja, hogy egy széleskörű tapasztalatcsere révén rálátást nyerjünk a kétnyelvűség fogalmi meghatározásának problémáira és történetére, különféle perspektívájú (általános, leíró, kontrasztív, alkalmazott stb.) nyelvészeti, fordításelméleti, kulturális, társadalmi, lélektani, pedagógiai és egyéb interdiszciplináris (pszicho- és szociolingvisztikai, kommunikációelméleti stb.) vetületeire, valamint kutatásának mai állására, illetve a kétnyelvűség jelenségének különféle megnyilvánulásaira az irodalomban. A kétnyelvűség meghatározása tekintetében mindmáig nem alakult ki egy mindenki által elfogadott álláspont, viszont az újabb kutatások rámutattak, hogy a Föld lakosságának több mint fele két vagy több nyelvet használ mindennapi kommunikációja során, a globalizáció terjedésével pedig ez az arány nyilván egyre csak növekedni fog. Kisebbségi helyzetben az anyanyelvmegőrzés stratégiája szempontjából hatványozott jelentőségű a két-, illetve többnyelvűség kutatásából származó eredmények és tapasztalatok összegzése, tudatosítása, terjesztése, valamint az új tudományos felismerések megosztása. Mindenképpen időszerű tehát e fogalom különféle szempontú újraértelmezése és jelenlegi kutatási irányvonalainak feltérképezése a tanszéki kutatóműhely szervezésében.

A konferencia lehetőséget nyújt poszterszekció létrehozására is. A konferencia ingyenes, nyelve: magyar.

Az előadás/poszter rövid (800–1000 leütésnyi), lektorált magyar és angol nyelvű tartalmi összefoglalóját és kulcsszavait tartalmazó jelentkezési lapokat és a felmerülő kérdéseket 2018. július 15-éig várjuk a következő mailcímre: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát..">Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát..

A recenzeált dolgozatokat a tanszéki tudományos (a Szerb Tudományügyi Minisztérium M 52-es kategóriájába besorolt) folyóiratokban tesszük közzé.

A tavalyi konferencia médiavisszhangja:

http://www.anyanyelv-pedagogia.hu/img/keptar/2018_1/Anyp_XI_2018_1_8.pdf

A szervezőbizottság nevében:

Dr. Csányi Erzsébet                                                                              Dr. Pásztor Kicsi Mária

tanszékvezető                                                                                  a szervezőbizottság elnöke

Újvidék, 2018. 05. 20.